Uručena književna nagrada Matice srpske “Beskrajni plavi krug”

 2.2.2015-6
Prof. dr Dragan Stanić i Slobodan Mandić, prvi dobitnik nagrade “Beskrajni plavi krug”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U Matici srpskoj, u subotu 30. novembra 2019. godine, u sklopu trodnevne manifestacije „Dani Miloša Crnjanskog” (Novi Sad – Novo Miloševo, 29.11 – 1.12. 2019. godine) svečano je uručena novoustanovljena književna nagrada Matice srpske „Beskrajni plavi krug”. Prvi dobitnik je Slobodan Mandić za roman „Panonski palimpsesti” (u izdanju Agore iz Novog Sada – Zrenjanina i Gradske biblioteke „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina).

Svečanost je otvorio prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, te uz nekoliko probranih reči pozdravio lauerata, goste i publiku. Odluku i obrazloženje Žirija (Mladen Šukalo, Goran Radonjić, Aleksandar Jovanović, Jelena Marićević Balać i Nebojša Lazić) pročitao je Nebojša Lazić. Nagradu su dobitniku zajednički uručili prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske i gospodin Perica Milutin, ispred manifestacije „Dani Miloša Crnjanskog”. Na kraju programa publici se obratio i dobitnik zahvalivši se na ukazanoj časti. Program je vodila dramska umetnica Sonja Damjanović koja je i pročitala pesmu „Priviđenja” Miloša Crnjanskog i kratak odlomak iz nagrađenog romana.

Nagrada je dodeljena prvi put za roman na srpskom jeziku koji je objavljen između 1. novembra 2018. godine i 1. novembra 2019. godine, u spomen na Miloša Crnjanskog i njegovo delo, a u želji da nagrađivanjem književnih dela objavljenih na srpskom književnom prostoru da podstreka razvoju naše književnosti.

Tekst preuzet sa sa sajta Matice srpske: http://www.maticasrpska.org.rs/dodeljena-knjizhevna-nagrada-beskrajni-plavi-krug-2/

Video-sniman svečanog uručenja nagrade možete pogledati na ovom linku: