Dani Miloša Crnjanskoj u Gimnaziji “Isidora Sekulić”

Za naš sajt piše Jelena Đorđević, profesorka književnosti iz Isidorine gimnazije:
U okviru manifestacije Dani Miloša Crnjanskog, u petak 29. novembra 2019. god,  u prostorijama Gimnazije „Isidora Sekulić“ u Novom Sadu, upriličen je susret sa književnicom Vesnom Kapor.
Razgovor sa književnicom vodile su učenice naše Gimnazije, a pitanja su obuhvatala prostor vezan za sećanja autorke na srednjoškolske dane, rana čitalačka iskustva, stvaralački proces, inspiraciju, opsesivne teme, težinu stvaralačkog čina, čitalačke preporuke, životne savete… Poseban segment razgovora posvećen je značaju i ulozi velikog Crnjanskog u stvaranju autorke, kao i značaju koji ima na našem literarnom nebu. Tri odeljenja naše škole koja su imala privilegiju da prisustvuju ovom lepom i toplom druženju pratila su izlaganje književnice sa velikom pažnjom.

Druženje je trajalo oko sat vremena, pitanja je bilo mnogo, tako da je planirano čitanje odlomaka izostalo. Gošća nam je poklonila roman „Venac za oca“ koji je odmah pozajmljen iz školske biblioteke.
Ovakvi susreti su izuzetno značajni za sve nas, posebno za učenike na koje živa reč pisca ostavlja dubok i nezaboravan utisak.